Átemelő szivattyú dugulás

A szennyvízátemelő szivattyúk egyik gyakori problémája a dugulás, és az átemelő szivattyú dugulás nagyon egyszerű okokból fakadhat. Ha a dugulás nagyon gyakran fordul elő, ez járulékos költségeket eredményezhet az átemelő szivattyúk tulajdonosainak.

Átemelő szivattyúk dugulási problémái

A plusz költség magában foglalhatja a rövidebb szivattyú élettartamot, az áthidaló szivattyúzási igényeket, az élő munkaerő díját és számos további költséget. Az átemelő szivattyú költségeinek növekedésével az utólagos javítása marad a hosszú távú megoldás. Hogyan oldhatja meg a szennyvízátemelő szivattyúk dugulását javítással?

átemelő szivattyú dugulás

A dugulási problémák megoldásának első lépése a probléma forrásának azonosítása. Leggyakrabban a probléma forrása nem megfelelően kiöblített tárgyakhoz vagy zsírokhoz, olajokhoz kapcsolódik. A dugulásnak azonban számos más forrása lehet, például illegális szemétlerakás, állati tetemek vagy magas részecske arány, például hamu vagy por a szennyvízben.

Előfordul, hogy ezek a problémák a szennyvízcsatornához kapcsolódó szolgáltatókhoz kapcsolódnak. Ha például új gyorsétterem nyílik meg, és nem megfelelően kezeli a zsírját, akkor dugulást keletkezhet. Ez igaz a nagy lakótelepekre, az állatmenhelyekre vagy a gyártó üzemekre.

Az átemelő szivattyú dugulás elhárítása

  1. Az átemelő szivattyú akna takarítása, iszapmentesítése.
  2. A szennyvíz szivattyú átvizsgálása, kitisztítása és a dugulás okának feltárása.
  3. A kábelek és az úszókapcsoló zsírtalanítása.
  4. A rendszer átnézése után a helyes működés visszaállítása.

Az akna és a szivattyú tisztítását, illetve az esetleges dugulások megszüntetését és a szennyvízcsatorna áteresztő kapacitásának helyreállítását vállaljuk a zsírtalanítással együtt, azonban a szivattyúk javítását nem vállaljuk.

Átemelő szivattyú dugulás megelőzése

Miután felgöngyölte a dugulások forrását, kidolgozható egy terv ezek csökkentésére. Általában egyszerű megoldásokat keresünk. Ha a nedves törlőkendők felhalmozódása miatt dugulás következik be, egy szemeteskosár egyszerű kirakása és használata csökkentheti az átemelő szivattyú szükséges karbantartásának és javításának gyakoriságát.

Egyéb funkciók, például rúdsziták, gátfalak vagy keverők használhatók a dugulások enyhítésére. Ha egyszerű, megelőző megoldás nem kivitelezhető vagy nem elégséges, akkor marad a javítás és a fellépő problémák elhárítása.

Szennyvíz átemelő szivattyú javítás

A szivattyúk általában ott vannak, ahol a dugulás is létrejön, és bizonyos alkalmazásoknál valójában a dugulások oka is lehet. A darálószivattyúkon például nem tudnak átjutni a szilárd anyagok. A darálóknál az összes szilárd anyagot szuszpenzióvá kell őrölni, hogy szivattyúzni lehessen.

Ha olyan szilárd anyagok vannak jelen a szennyvízben, amelyeket nem lehet feldarabolni, mint pl. a szálas anyagok, akkor a szivattyúk valószínűleg eltömődnek. Számos más módon is eltömődhetnek a szivattyúk, de ez gyakori eset.

Ha a szűrés valamilyen formája (például zsírfogó) nem lehetséges, akkor a szivattyúk cseréje lehet a legegyszerűbb módja az átemelő szivattyús állomás javításának.

Más típusú szivattyú alkalmazása

A szivattyúk modernizálása különféle stratégiákat tartalmazhat, a bekövetkező dugulás típusától függően. Ezek a stratégiák magukban foglalják a szivattyú típusának megváltoztatását vagy akár a szivattyú teljesítményének növelését.

A robusztusabb típusú szivattyúra való váltás, ilyen pl. a szaggató vagy a szeletelő szivattyú, gyakran megoldhatja a gyakori dugulásokat. Ezeket a szivattyúkat úgy tervezték, hogy a szilárd anyagokat átjárható méretűvé dolgozzák fel, amelyet a víz alatti víztisztító létesítmény képes kezelni. A szivattyú teljesítményének bővítése több energiát szolgáltat a keményebb szilárd anyagok feldolgozásához is, de ez nem mindig megbízható hosszú távú stratégia.

Szennyvízátemelő karbantartás

A legrosszabb esetekben szükség lehet olyan kiegészítő rendszerek hozzáadására, mint pl. a daráló gépek. A daráló bevetése általában megbízható megoldás, és képes kezelni a legtöbb típusú dugulást okozó, szilárd anyagot. Ennek a megoldásnak a hátránya az, hogy a daráló rendszereket drága lehet hozzáadni egy meglévő átemelő szivattyúhoz.

Az alkatrészköltségek mellett jellemzően telepítési költségek és elektromos költségek merülnek fel a meglévő központhoz való csatlakozáshoz és az azzal való integráláshoz. Bár bizonyos esetekben szükség lehet darálótárolókra, számos sokkal gazdaságosabb utólagos felszerelési lehetőség kínálkozik a gyakori dugulással kapcsolatos kérdések megoldására.

Gyakori kérdések

HOGYAN OLDHATÓ MEG AZ ÁTEMELŐ SZIVATTYÚ DUGULÁSA?

Az egyik legmegbízhatóbb módszer az eldugult szivattyú javítására, ha eltávolítja a dugulást okozó törmeléket vákuummal, a szívócső leválasztásával és a víz visszafelé hajtásával a szívócsövön keresztül a törmelék kiöblítéséhez.

HOGYAN ELŐZHETI MEG AZ ÁTEMELŐ SZIVATTYÚ DUGULÁSÁT?

Az egyik módszer egy kosárszita és egy vágófej rögzítése a szivattyú végéhez. Ez a kombináció megkönnyíti a szannyvízben lévő nagyobb törmelékek kisebb, könnyebben kezelhető darabokra bontását, amelyek nem tömítik el sem a szivattyút, sem a szennyvízvezetéket.

MENNYI AZ ÁTEMELŐ SZIVATTYÚ ÉLETTARTAMA?

A rozsdaálló acélból készült átemelő szivattyúk általában 15-20 év vagy akár annál hosszabb várható élettartammal rendelkeznek megfelelő kezelés és karbantartás esetén.

MITŐL MEHET TÖNKRE EGY ÁTEMELŐ SZIVATTYÚ?

Gyakran a lerakódások felhalmozódása és a tervezett karbantartás hiánya okoz problémát. Megjelenési forma: lerakódások, iszap és vízkő képződik a belsejében, eltömítve a vízszivattyút és akadályozva az egyes alkatrészek megfelelő működését. Probléma forrása lehet a szennyezett vagy a szivattyú típusával nem kompatibilis hűtőfolyadékok vagy eltérő fajtájú hűtőfolyadékok keverése. A megoldás sajnos sok esetben csak az átemelő szivattyú cseréje lehet.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!