Eldugult ereszcsatorna

Eldugult esővíz elvezető rendszer: mi a teendő, ha eldugult az ereszcsatorna? Mi az eldugult ereszcsatorna oka, és melyik szakaszon dugult el az esővíz elvezető rendszer? A függőleges ereszcsatorna vagy a föld alatti csatorna dugult el esetleg? Az eldugult föld alatti lefolyók is különféle problémákat okozhatnak az ereszcsatorna rendszerében.

Mi az esővíz elvezető cső (ún. dréncső) feladata?

Egyes házaknál az ereszcsatorna lefolyói föld alatti elvezető csövekbe, csatornákba van bekötve. Ezeknek a föld alatti lefolyóknak a célja, hogy megakadályozzák a lakás és az épületek vizesedését, és a vizet szikkasztó tartályba vagy esővíz-gyűjtő tartályba, ciszternába vezessék. Előfordul, hogy a dréncső közvetlenül föld alatti csatornavezetékhez csatlakozik.

FIGYELEM! Az esővíz utcára vagy járdára történő kivezetését a legtöbb önkormányzat nem engedélyezi!

Amikor ezek a földalatti csatornák eltömődnek, a víz már nem képes megfelelően lefolyni az ereszcsatorna rendszeréből. Ez a víz különböző helyeken történő túlcsordulását okozza, és végül károsítja az ereszcsatorna rendszerét.

ELDUGULT ERESZCSATORNA

A lefolyó eldugulhat részlegesen, és átengedhet némi vizet, vagy eldugulhat teljesen, ilyenkor nem enged át semmilyen vizet.

(Részleges) dugulásra utaló jelek

Hogyan lehet megállapítani, hogy az ereszcsatorna eldugult-e? Az ellenőrzés legegyszerűbb módja az esővízcsatorna-rendszer kritikus pontjainak ellenőrzése esőzés közben.

Az ereszcsatorna rendszerével kapcsolatosan akkor fogja tudni azonosítani a problémát, ha eső közben figyeli az ereszcsatorna rendszerét. Íme egy lista az eső alatt ellenőrizendő dolgokról:

Víz gyűlik össze vagy csordul túl a lefolyócsatlakozásnál

A függőleges ereszcsatorna különféle méretű és alakú adapterekkel van összekötve a föld alatti csatornákkal. Az adapterek célja, hogy az átmenetet biztosítsák a különféle átmérőjű csövek között. Megfelelő tömítésük gondoskodik arról, hogy víz szivárogjon ki a lefolyókból.

Ha vizet lát összegyűlni a csatlakozás környékén, akkor illesztetlenség van a lefolyó elemei között.

Annak ellenőrzésére, hogy eldugultak-e a föld alatti lefolyók, először a ház körüli ereszcsatornák alját kell megvizsgálni. Amikor a föld alatti csatornák eldugultak (pl. falevelekkel, ágakkal, mohával, madártetemmel), gyakran láthatja, hogy a víz visszaszivárog a lefolyócsőből és kiömlik az adapter illesztéseinél. Ezt leginkább esőben láthatja, ezért fontos, hogy egy hevesebb eső idején ellenőrizze az ereszcsatornák megfelelő vízelvezetését.

Ha vízfolt látható a föld alatti csatlakozás körül, ez is annak a jele, hogy valamilyen fokú dugulás, keresztmetszet-csökkenés történt, és a lefolyórendszer áteresztő kapacitása nem elég a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló víz elvezetéséhez.

A hosszan megmaradó vízfoltok a járda vagy lábazat környékén, illetve a talaj sáros, süppedős, mocsarasodó jellege is annak a jele, hogy a környéken valahol nem biztosított a megfelelő vízelvezetés.

Folyik a víz az ereszcsatornából a vízszintes szakaszon

A csatorna túlcsordulásának megjelenési formája elég szélsőséges. Amikor eldugult a föld alatti lefolyószakasz, azaz egyáltalán nem enged át vizet, a víznek ilyenkor is el kell jutnia valahová.

szivárog a víz az ereszcsatornaban

Először az látható, hogy a lefolyó megtelik vízzel. A víz kifolyhat az ereszcsatorna bármelyik varratánál vagy illesztésénél. Miután a lefolyó teljesen megtelik vízzel, maga az ereszcsatorna is ereszteni kezd.

Látni fogja, hogy víz szivárog minden csatorna varratból, amelyet ezen a ponton talál. Végül, ha az ereszcsatorna teljesen megtelik, a víz elkezd ömleni a csatorna tetején.

Eldugult függőleges ereszcsatorna szakasz

A függőleges ereszcsatorna szakasz túlcsordulása esetén, ha meggyőződött arról, hogy nem a vízszintes ereszcsatorna szakaszon van a probléma, akkor készséggel állunk a rendelkezésére a függőleges ereszcsatorna duguláselhárítása vagy a föld alatti lefolyó megtisztítása végett.

Vízszivárgás, vízbetörés jelei a pincében

A vízszivárgások egyik leggyakoribb oka a pincében és a szuterénben az ereszcsatorna rendszerrel kapcsolatos problémákkal függ össze. Amikor a lefolyóból az épülethez túl közel folyik ki a víz, a víz végül bejuthat a pincébe. Ezen túlmenően, ha a föld alatti szennyvízcsatornák eldugulnak, a víz visszafolyik az otthona felé.

Vízkárok

Lakástulajdonosként ellenőriznie kell otthonában a vízkárok és problémák korai jeleit. Az alagsori falak megfigyelésére a szivárgás jeleinek szerepelnie kell a rutinszerűen ellenőrizendő dolgok listáján. Ha ilyen módon víz kerül az otthonába, és ez a föld alatti lefolyó közelében történik, érdemes ellenőriznie, hogy a lefolyó eldugult-e vagy átjárható.

Ereszcsatorna szűrők

Az ereszcsatornába beépített szűrőkkel meg lehet akadályozni, hogy a csatornába szennyeződések jussanak, amelyek később duguláshoz vezetnének. Az önműködő ereszcsatorna szűrő az esővíz hasznosításának praktikus kelléke lehet.

A csatorna lefolyó szűrő lombfogó kosárral rendelkezik, amely nem csak a levelek bejutását gátolja meg, hanem a nagyobb méretű tárgyak, faágak és gallyak, illetve madarak és rágcsálók ereszcsatornába jutását is kiküszöbölik.

Eldugult ereszcsatorna tisztítása

Az eldugult föld alatti lefolyók és dréncsövek működőképességének helyreállításához a legmodernebb megoldás a woma magasnyomású mosó berendezés alkalmazása. Elvi lehetőségként felmerülhet még a duguláselhárító spirál alkalmazása, de a gyakorlat a woma lényegesen nagyobb sikerességét mutatja.

gyökérvágó fej használata

Különösen igaz ez gyökérbenövések eltávolítása esetén. Gyökérvágó fejjel ismét átjárhatóvá lehet tenni a föld alatti lefolyót és esővízelvezető csatornát. Nem javasoljuk hosszú föld alatti csatornaszakaszok telepítését, hacsak nem feltétlenül muszáj. A föld alatti lefolyók a gyakorlatban sokszor 10-100 méter hosszúak is lehetnek, és nagy teljesítményű, speciális berendezésekre van szükség a hosszú szakaszok megtisztításához.

Vállaljuk ereszcsatornák függőleges ágainak megtisztítását, falevélmentesítését, NEM vállalunk ipari alpinista munkát, csak a talajszintről hozzáférhető, függőleges csatornaágakat tisztítjuk meg és állítjuk helyre a lefolyócsatorna áteresztő kapacitását.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!