Esőelvezető cső tisztítása, duguláselhárítása

Az esőelvezető csatorna ritkán dugul el olyan módon, hogy házilag meg lehetne oldani. Itt ugyanis nem zsíros szennyeződés rakódik le a cső falára, hanem az esőcsatorna általában kaviccsal, üledékkel és sárral telítődik, és emiatt válik lehetetlenné az eső megfelelő elvezetése.

Az ilyenkor szóba jövő megoldás valamiféle nagynyomású vizes mosó alkalmazása. Az általunk alkalmazott módszer a woma magasnyomású mosó berendezés, amely szabályozható vízhozam és víznyomás mellett képes a csövet, az esőelvezető csatornát teljes keresztmetszetében átmosni és kitisztítani, mentesítve a dugulástól és egyéb szennyeződésektől.

Esőelvezető cső dugulás

Előfordul, hogy az esőelvezető közelében lévő fa gyökerei okoznak problémát a csőben. Találkoztunk olyan esetekkel, amikor egy fa gyökerei megemelték a szennyvízcsövet, ezáltal a toldások mentén megszűnt a tökéletes tömítés, és a csőből szivárgó folyadék vonzotta a fa hajszálgyökereit.

A lefolyócsőbe bejnövő gyökérzetben egy idő után megakad a csőben normál esetben lefolyó üledék, sár, és dugulást okoz rövid úton. Előfordul, hogy csatornakamerázással tudjuk pontosan feltárni az esőelvezető csőben uralkodó viszonyokat, és így pontosan látjuk, hogy a cső melyik szakaszában van a probléma, és hogy mi a legjobb módszer az esőelvezető kitisztítására.

Eddigi tapasztalataink szerint a fenti okok miatt házilag ritkán sikerül elhárítani az esőelvezetőben fellépő dugulásokat. Mivel a probléma megoldása különleges eszközöket, speciális szerszámokat igényel, ilyenkor a további időveszteség és halogatás helyett érdemes rögtön szakembert hívni.

Esőelvezető cső tisztítása

Az alábbi képek esőelvezető árok tisztítása során készültek, és bemutatják azokat a gépeket, amelyeket használunk ilyen probléma elhárításához.

Esővíz elvezető rendszer tisztítása egy ceglédi TÜZÉP telephelyen. A tisztítást végezte Csongrádi László duguláselhárító mester +36 20 293 4400.

Vállaljuk esőelvezető cső és rendszer tisztítását nagy szakértelemmel korszerű gépekkel, a legmodernebb woma nagynyomású mosóval:

  • csapadékvíz elvezetés biztosítása
  • az esővíz elvezető rendszer és a vízelvezető csatorna kitisztítása
  • csapadékvíz elvezető rendszer dugulás mentesítése

Esővíz elvezető cső hatékony tisztítása woma magasnyomású mosóval

A nagynyomású fúvókák akár több 100 bar üzemi nyomással megkönnyítik a csapadékvíz elvezető csövek hatékony tisztítását. A lerakódások, a szennyeződések vagy a korrózióból származó maradványok megbízhatóan eltávolíthatók nagynyomású vízsugaras tisztítással.

Az esővíz elvezető csatornák tisztítása egyrészt biztosítja a csatornahálózat funkcionalitását és értékét, másrészt gondoskodik a kellemetlen szagok megszüntetéséről. Ez a csatorna fenntartási munkáit is szolgálja, és garantálja a károk korai felismerését. A nagynyomású vízsugárral végzett tisztítás különösen hatékonynak és rugalmasnak bizonyul a gyakorlatban.

Csatorna kamerázás

A vízfogyasztásban bekövetkezett változások (fúrt kutak terjedése, vízspórolás) miatti megtakarításnak és a fokozott csapadékvíz-visszatartásnak köszönhetően ma már a meglévő csöveken keresztül lényegesen kevesebb szennyvíz kerül elvezetésre, mint évekkel ezelőtt volt. Ennek eredményeként a csatornában a lerakódó rétegek gyorsabban képződnek.

Ez növeli a csatornatisztítás fontosságát, és pénzügyi nyomás alá helyezi a lakossági vízelvezető rendszereket és az önkormányzati hálózat üzemeltetőit is. A feladatok közé tartozik a szennyvízcsatorna-hálózat rendszeres tisztítása, hogy a csatornák működése biztosított legyen.

csatorna kamerázás

A lerakódások, a zsírok, a benőtt gyökerek hosszú távon a csatorna elzáródásához vezethetnek. Szélsőséges esetben a felgyülemlő szennyvíz egy pincébe is betörhet. A szennyvíz betörés elkerülése érdekében a tisztítás biztosítja a csatorna áteresztő kapacitásának fenntartását és a szennyvíz elvezetésének garantálását.

Különösen kerülni kell a csatornák teljes dugulását és az esetleges szagterhelést. Fontos a csatornafalak károsodásának korai stádiumban történő azonosítása is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a falakat meg tudjuk tisztítani. Árokásás és felbontás nélküli cső helyreállítás esetén a cső falának alapos tisztítása elengedhetetlen előfeltétele a sikeres beavatkozásnak.

Bevált módszerek az esőelvezető tisztítására

A nagynyomású vízsugárral való átmosás több évtizede bizonyított már a gyakorlatban, mint rugalmas és hatékony technika a csatornák tisztítására. Ezt a módszert manapság a szennyvízcsatorna tisztításának mintegy 90%-ában lehet alkalmazni mind a lerakódások eltávolítására, mind a csatornaellenőrzés előkészítésére.

Mindig be kell tartani a helyi előírásokat, és az adott körülmények között legbiztonságosabb tisztítási módszert (alkalmazott tisztítónyomás és hozammal szabályozott vízmennyiség) kell választani. A csatornahálózat helyi ismerete sokszor jelent előnyt. Hasznos az is, ha az ismert károkról és a helyi sajátosságokról információkat lehet kapni a tisztítás előtt.

csatornahálózat tisztítása

A maximális nyomással végzett tisztítás sokszor bizonyított már, mivel többek között független a csatorna profiljától, és magas tisztítási teljesítményt tesz lehetővé még nehezen hozzáférhető helyeken is. Ezenkívül a módszer rugalmasan adaptálható a szennyeződés mértékéhez és kiterjedtéségéhez mérten.

Precíz és higiénikus tisztítás

A tisztító fúvókák pontosan irányíthatók a csatornákon keresztül a nagy víznyomás segítségével. A csatorna átjárhatósága garantált. Mivel a nagynyomású woma rendszereket távirányítóval irányítjuk, a munkát megszakítás nélkül lehet elvégezni, és sokkal higiénikusabb így a munkánk is.

A woma minimalizálja az akadályokat a lefolyó víz útjában. A csatorna alját vagy akár a teljes keresztmetszetet célzottan is meg lehet tisztítani. Ily módon még a kemény zsírkövek is fellazulhatnak és kiöblíthetők vegyszer hozzáadása nélkül. Különösen kíméletes eljárásként a nagynyomású tisztítás nem támadja meg a csatorna falát a maró hatású vegyszerekkel ellentétben.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!