Fővezeték dugulás

A fővezeték dugulása azt jelenti, hogy egyáltalán nem tudja használni a lefolyót az otthonában. Nagyon fontos, hogy a lehető leghamarabb gondoskodjon ennek megoldásáról. Ha saját maga próbálja megszüntetni a dugulást, az szinte reménytelen, mivel a fővezetéknek a házon kívül is van szakasza, és a lefolyóhálózathoz csatlakozik.

Amikor egy lefolyó eltömődik otthonában, az mindig a legrosszabb időpontban történik. Ezek a dugulások sokszor duguláselhárító segítsége nélkül is orvosolhatók. Ha azonban a probléma a főcsatorna vezetékével van, akkor teljesen más a helyzet. Ez vészhelyzet, és nem fog megoldódni szakértő segítség nélkül. Amikor a fővezeték eldugul, és a szennyvíz elkezd visszafelé folyni és elönteni a lakást, sokan kétségbe esnek.

Vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon még ma a fő lefolyó vezeték megtisztítására.

A fővezeték dugulásának jelei

Ha a fővezeték eldugult, akkor azt lehet észrevenni, hogy a szennyvíz véletlenszerű helyeken kezd feljönni. Például, amikor lehúzza a WC-t, a víz hirtelen megjelenik a fürdőkádban vagy a zuhanytálcában. Vagy, ha a mosógépet használja, a mosogatója elkezdhet túlfolyni. Ezek egyértelmű jelei annak, hogy dugulás vagy probléma van a fővezetékkel.

fővezeték dugulásának jelei
Elárasztott fürdőkád és mosdókagyló a kék csempével burkolt fürdőszobában

Lefolyó dugulás vagy fővezeték dugulás

A fővezeték (más néven strang) az, ami az összes szennyvizet elvezeti a lakásból, beleértve a mosogatót, fürdőkádat és WC-t. Ezen a vezeték szakaszon mindenhonnan átfolyik a szennyvíz. Ha észreveszi, hogy a vízelvezetési problémája egy lefolyóra korlátozódik, akkor valószínűleg megoldhatja a problémát az adott lefolyó tisztításával egy csőkígyó segítségével vagy vízsugaras átmosással. Ha a fővezeték dugul el, akkor az az összes lefolyó esetében vízelvezetési problémákat okoz.

Fővezeték dugulás megszüntetése

Néhány hasznos tanács a fővezeték dugulás megszüntetése kapcsán.

Tisztítsa meg a területet!

Bár a dugulást a legtöbbször nem tudja saját maga megszüntetni, felitathatja a szennyvizet, és mindenkit távol tarthat a szennyezett területektől. A szennyvíz baktériumokat és más mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek betegséget és fertőzést okozhatnak. Ne hagyja figyelmen kívül a problémát. Nem fog magától elmúlni, viszont egészségügyi kockázatot jelent a közelben tartózkodókra nézve.

Ne használjon lefolyótisztítót!

Ne próbálkozzon lefolyótisztítóval a csatornavezeték dugulásának megszüntetésére. Nem fog működni, és sokat ronthat a helyzeten. A lefolyótisztítóban lévő vegyi anyagok nagyon maró hatásúak, és nagyon körültekintően kell kiválasztani a megfelelő szert annak érdekében, hogy elkerüljük a még nagyobb károkozást.

Ne használjon lefolyótisztítót

Zárja el a vizet!

Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy még több víz szivárogjon be a házba. Könnyű megfeledkezni a problémáról, különösen, ha gyerekek vannak a lakásban. Használni fogják a mosogatót, vagy megpróbálják használni a WC-t, és a végén még súlyosabbá teszik a víz visszafolyásának problémáját.

Zárja el a vizet a lakásban, amíg egy tapasztalt duguláselhárító meg nem oldja a dugulást. A víz elzárása megakadályozza, hogy a lakásban tartózkodók használják a vizet, és ezzel tovább fokozzák a problémát.

Forduljon szakemberhez!

Miután gondoskodott róla hogy ne rosszabbak jön a helyzet, és eltakarította a rendetlenséget, forduljon hozzáértő duguláselhárítóhoz. Sok esetben csatornakamerázással meg tudjuk állapítani, hogy hol a probléma, mi okozza a dugulást, és melyik szakaszon található.

Mi okozza a fővezeték dugulását?

Amikor helyszínre érkezünk, kamerát helyezünk a lefolyóba, és megvizsgáljuk a vezetéket. A szennyvízvezeték dugulását általában törött szennyvízcső vagy a csövekbe nőtt fák gyökerei okozzák. A fővezetékek átmérője jó esetben legalább 200 mm, így hajszáldugulás vagy más, kisebb probléma valószínűleg nem lehet az oka.

Csőtörés

Ha régebbi házban lakik, akkor a lefolyók a kor előrehaladtával törékennyé válhatnak. A csövek eltörhetnek, és elzárhatják a vezetéket.

Fák gyökérbenövése a csőben

A fák gyökerei szintén gyakori bűnösök, amelyek áttörik a csövet, és belenőnek abba, elzárva az áramlást.

Fák gyökérbenövése a csőben

Az is lehetséges, hogy egy súlyos dugulás, például évek óta felgyülemlett zsír eltömítette a csövet. Idővel a zsír megkeményedik, és komoly fizikai dugulássá válik. Fontos, hogy soha ne öntsön zsírt a mosogatóba, mert a forró víz ilyenkor nem akadályozza meg a dugulást.

A szennyvízcsatorna dugulásának másik fő oka a WC-n lehúzott, fel nem oldódó tárgyak, például játékok, intim betétek vagy popsitörlő kendők elakadása és keresztbe állása a lefolyóban. Csak WC-papírt szabad lehúzni. Bármi más komoly problémákat okozhat a csatornavezetékben.

WC dugulás okai

Fővezeték dugulás megoldása

Ha sikerült megtalálni a dugulás okát és helyét, elkezdődhet a javítás. Speciális eszközeink vannak a problémás dugulások megszüntetéséhez, például woma vagy ipari, nagy teljesítményű duguláselhárító spirálok. Ha így meg tudjuk oldani a vezeték dugulását, akkor a költségek minimálisak.

Ha a probléma csőtörés vagy fák gyökerei, akkor a javítás költségesebb lesz. Ekkor fel kell tárni a cső körüli területet, meg kell szüntetni a dugulást, és ki kell cserélni a lefolyócső adott szakaszát. A munka még nehezebb lehet a téli hónapokban, amikor a talaj keményebb, és nehezebb kiásni a dugulás helyét.

Ha bármilyen módon meg tudjuk oldani a problémát anélkül, hogy fel kellene ásni az udvart, meg fogjuk próbálni. A komolyabb dugulás megszüntetése érdekében bevetjük a nagy womás teherautónkat, amely nagynyomású vizet tud bejuttatni a fővezetékbe a dugulás megszüntetéséhez.

fővezeték duguláselhárítása

Sajnos a főcsatorna dugulása nem olyasmi, aminek a javításával várhat. Egy otthonnak vízre és vízelvezetésre van szüksége a normális, mindennapi élethez.

Ha a költségek magasra rúgnak, érdemes megnézni, hogy a lakásbiztosítása nem fedezi-e az ilyen jellegű károk megtérítését. Ha a munka kivitelezéséről számlát kell adni a biztosító felé történő elszámoláshoz, ez természetesen nem okoz problémát.

Ellenőrizze többször a dugulás helyét

Ha a dugulás az Ön tulajdonában van, akkor Ön felelős a kijavításáért. Sokszor előfordul, hogy az önkormányzat vagy a víz- és csatornaközmű szolgáltató vállalat munkát végez az utcában, és véletlenül csőtörést vagy más kárt okoz.

Ha úgy látjuk, hogy a dugulás az utcai szakaszon van, vagy nemrégiben csatornázási vagy más földmunkák folytak, akkor javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot az polgármesteri hivatallal vagy az illetékes hatósággal, és kérdezze meg, hogy tudnak-e a problémáról. Ha nem az Ön ingatlanán van a gond, úgysem tehet sokat ellene.

Ha más a felelős, akkor az ő költségükre történik a javítás. Ne várjon a fővezeték dugulás megoldásával!

A fővezeték dugulása komoly probléma, amelyet gyorsan orvosolni kell. Ilyen esetben fertőzésveszély áll fenn, és nem tudja használni a vízvezeték hálózatot sem. Ne próbálja meg saját maga megoldani, hacsak nincs tapasztalata és megfelelő szerszáma, különben tovább súlyosbíthatja a problémát.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!