Strang dugulás elhárítása

Cégünk több évtizedes tapasztalattal és a legmodernebb duguláselhárítási módszerekkel vállalja fővezeték, alapvezeték, strang dugulás megszüntetését. Áraink fixek, munkánkra garanciát vállalunk. Működési területünk kiemelten Budapest és Pest megye településeire összpontosul, de egyeztetés alapján vállalunk munkát a fővárostól távolabb is.

Mi a strang?

Társasházak, lakóparkok, bérházak, lakótelepek és ipari létesítmények különböző egységeinek közös főcsatornáját hívjuk strangnak vagy más néven ejtővezetéknek. A strang egy nagyobb átmérőjű és áteresztő kapacitású lefolyó vezeték, amelynek feladata, hogy összegyűjtse a lakásokból és ipari egységekből érkező szennyvizet, és továbbítsa azt a közüzemi szennyvízhálózat felé.

Strang dugulás elkerülése

A strang dugulás elkerülésének legegyszerűbb módja, ha nem hagyjuk, hogy olyan tárgyak kerüljenek a lefolyórendszerbe, amelyek nem oda valók.

Kerülendő az alábbiak lefolyórendszerbe jutása:

  • nedves törlőkendők
  • gumióvszer
  • tisztasági betét
  • vatta
  • darabok ételmaradék (pl. csont)
  • építési anyagok (pl. habarcs, fugaanyag, glettanyag, sziló)

Hogyan keletkezik a strang dugulás?

A strang dugulás oka, ha az utcai csatornahálózat nem képes elnyelni a lefolyórendszerbe juttatott, nagy mennyiségű szennyvizet, és a szennyvíz elkezd pl. a lakás felé visszaáramolni.

strang dugulás

Ha egy többlakásos házban a felső szinten lakóknak nincs tudomásuk arról, hogy a fővezeték nem képes elvezetni a leeresztett szennyvizet, akkor ez a szuterénben és az alsó szinteken szennyvíz betörést okozhat.

Hogyan lehet védekezni strang dugulás ellen?

Egyrészt hangsúlyozni szeretnénk még egyszer, hogy közös felelősségük van az egy épületen vagy tömbön belül lakóknak és egy üzemen belül dolgozóknak abban, hogy gondoskodjanak arról, hogy ne juthasson olyan tárgy a csatornahálózatba, ami problémát okozhat a szennyvíz elvezetésében.

Másfelől vannak olyan megoldások, amelyekkel ki lehet küszöbölni azt, hogy a szennyvíz visszafelé folyhasson a lakások és a gyár részegységei felé. Ilyen megoldás lehet pl. visszacsapó szelepek beépítése a csatornába. Ez garantálja azt, hogy a szennyvíz csak kifelé, a csatornahálózat felé folyhat.

Melyek a strang dugulás jelei?

Ha pincében gerincvezeték dugult el, akkor az alsó lakásokban gyakran fordul elő, hogy kiönt a szennyvíz a WC-ből. mosdóból vagy a zuhanytálcából, mert nem tud hová folyni a víz. A helyzetet nehezíti, hogy a felső lakásokból leengedett szennyvíz a dugulás miatt szintén az alsó szinteken jön fel, és az ilyen jellegű szennyvíz kitörések gyakran olyan szintű fertőzést okozhatnak, ami után fertőtleníteni kell az adott lakást.

strang dugulás jelei

A szennyvízzel sajnos érkezhet vizelet vagy akár fekália is. A duguláselhárítás után ezért gyakran van szükség ilyen jellegű problémáknál fertőtlenítésre és szagtalanításra is.

Ha a szomszéddal közös lefolyója van, amit osztott közös vezetéknek hívunk, akkor előfordulhat, hogy az ő lakásából sem folyik le a szennyvíz. A közös lefolyószakaszon osztozó lakók így ugyanazzal a problémával szembesülnek. Ma már nem szabványos az osztatlan közös vezetékek létesítése, de régebbi lakásoknál találkozhatunk még ilyen megoldással is.

Mi a teendő strang dugulás esetén?

  1. Ha olyan mértékű dugulása van, hogy feltör a víz a WC-ből vagy a mosogatóból, mosdókagylóból, akkor az első dolga az legyen, hogy mindent ledugóz, és hívja a duguláselhárító szakembert. Strang dugulás esetén nem célszerű házi duguláselhárító módszerekkel próbálkozni, ilyen esetben a házi praktikák rendszerint hatástalanok.
  2. Amíg megérkezik a szakember, érdemes tájékozódnia, hogy a szomszédoknál mi a helyzet, a hiba behatárolása szempontjából érdekes lehet, hogy ki hol tapasztal dugulást, és az milyen mértékű.
  3. Beszéljen a közös képviselővel vagy a ház gondnokával, és ha olyan fokú a probléma, feltétlenül zárják el a főcsapot. Egy árvíz a földszinten az egész házat is áztathatja, ami statikai szempontból nem előnyös az alapra nézve sem, ezért ez voltaképpen a lakók közös érdeke, még ha a dugulás nem is jelentkezik közvetlenül minden szinten.

Hogyan hárítjuk el a strang dugulást?

A strang dugulást woma magasnyomású mosóval szoktuk elhárítani. Ez a berendezés a normál légköri nyomás több mint 100-szoros értékével képes kimosni az eldugult fő vezetéket.

Különböző méretű és fúvóka-kialakítású fejekkel az adott csőátmérőhöz és kialakításhoz illeszkedve bevetjük a megfelelő woma fejet, ami egy hosszú tömlő végén halad előre a csőben, és tisztítja meg a cső falát, töri át az esetleges akadályokat a vezeték teljes keresztmetszetében.

Volt olyan eset is, amikor megkértük a lakókat arra, hogy együttműködve közösen engedjék meg az összes csapot, hogy a lefolyó víztömeg pluszban még ki tudja fejteni a tisztító hatását. Ennek a módszernek a hatását lehet növelni azzal, hogy először mindent ledugózva teleengedjük vízzel, és egyszerre húzzuk ki az összes dugót mindenhol, pl. mosdóban, mosogatóban, kádban és zuhanytálcában.

A strang dugulásokat nagy tapasztalattal, és folyamatosan fejlesztett, legmodernebb duguláselhárító eszközökkel, többnyire falbontás nélkül szüntetjük meg!

Amennyiben fővezeték dugulást tapasztal, bizalommal hívhat minket, mert a lehető legjobb szolgáltatást kapja, amelyre garanciát is vállalunk.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!