Szennyvízcső dugulás megszüntetése

A szennyvízcső dugulás megszüntetése és ennek megelőzése fontos lehet a szennyvíz elvezetése érdekében. Dugulás történhet beltérben vagy a lakáson kívül. Attól függően, hogy hol keletkezett a dugulás, eltérő módon kell kezelni a problémát.

Mi dugítja el a lefolyókat?

Dugulás okai beltérben

Ennek okai a nem lebomló ételek és anyagok, például a rostos ételek, a tojáshéj és a nem élelmiszer jellegű tárgyak, valamint a zsír és az olaj idővel felhalmozódnak a csövekben, és dugulást okoznak a lefolyóban.

Haj és testszőrzet is bemosódhat a lefolyóba zuhanyzás közben vagy a mosogatóban történő hajmosás közben, ami eldugult lefolyóvezetékeket okozhat. A hajmosás mellett a mosogató fölött történő fésülködés és vágás is végül eldugítja a vízelvezetőt. A szappan egy másik bűnös.

Dugulás okai a lakáson kívül

A kültéri szennyvízcső dugulás oka lehet egy fa szennyvízcsőbe benőtt gyökere. A sérült lefolyó cső falán nedvesség szivárog a talajba, ami vonzza a fák gyökereit, mert így vízhez juthatnak.

Megesik, hogy iszap kerül a csőbe, és ennek felhalmozódása fokozatosan szűkíti a cső keresztmetszetét, ahol le tud folyni a szennyvíz.

Történt már olyan is, hogy egy markoló véletlenül átvágott egy szennyvízcsövet, de akár egy kerti munka (pl. ásás, ültetés) során is megsérülhet a lefolyócső fala, és innen kezdve nem biztosított a szennyvíz teljes keresztmetszetben történő elvezetése.

Ha az eldugult lefolyót kezeletlenül hagyjuk, az még kártevőket is vonzhat, ezért érdemes gyorsan megoldani az eldugult lefolyóvezeték problémáját.

Szennyvíz csatorna tisztítása

Ebben a cikkben a kültéri szennyvízcső dugulások megszüntetésére koncentrálunk elsősorban.

Hogyan lehet megszüntetni a dugulást?

A külső lefolyó dugulásának megszüntetése attól függ, hogy milyen súlyos a dugulás és milyen típusú csővel van dolga, tehát az udvari lefolyó duguláselhárítása többféleképpen is történhet.

Ha sárral tömődött el a kültéri lefolyó, PVC lefolyócső esetén megpróbálkozhat csőkígyó vagy csatornatisztító gép használatával. A géphez egy kábel csatlakozik, majd a csőbe vezetik, amely a csövön keresztül pörögve lebontja a sarat. Ezután öblítse át locsolótömlővel, nagy nyomáson a lefolyóvezetéket, hogy eltávolítsa a maradék törmeléket.

Az iszap esetében elég vastag tömlőre van szükség, akár fél vagy ¾ colosra. De a méret a lefolyó átmérőjétől is függ. Azt érdemes tudnia, hogy minél kisebb a kábel átmérője, annál kevésbé valószínű, hogy képes kiüríteni az iszapot a lefolyóból.

Szennyvízakna tisztítás

Ha hullámos vagy perforált csöve van, nem használhat csatornatisztító gépet. A kábel végére általában egy éles penge van erősítve, amely beakadhat a recékbe vagy lyukakba, és szétszakíthatja a csövet, valamint megzavarhatja a gép működését.

Az ilyen típusú csövek és a PVC esetében próbálkozzon nagynyomású vízsugárral (woma). A hidraulikus vízsugárral nagynyomású vizet használunk a dugulást okozó anyag kiöblítésére.

Csatornatisztító gépek, és womák is bérelhetők, de nem javasoljuk, mert vagy túl kis teljesítményűek, és semmire sem megy velük, vagy tapasztalat kell a használatukhoz. Ha nincs tapasztalata ezekkel a gépekkel, megsérülhet maga a berendezés és/vagy kárt tehet a lefolyó csövekben.

Hogyan akadályozhatja meg, hogy az udvari lefolyó elduguljon?

Ha rendszeresen karbantartja, akkor a dugulásokat könnyen megelőzheti, csupán a kezeivel és a kerti slaggal.

Keresse meg a lefolyófedeleket, és távolítsa el őket. Nyúljon be, és távolítsa el a leveleket vagy a szennyeződéseket a bejáratnál és a kijáratnál egyaránt. Ezután dugja be a kerti slagot a bejáratnál, amennyire csak tudja, és kapcsolja be, hogy a csőben lévő törmeléket kiöblítse.

Ha a víz tisztán folyik a kijáratnál, akkor kész. Ezt a legjobb ősszel végezni, amikor sokkal több levél van az udvaron.

Rendszeresen ellenőrizze a külső lefolyófedeleket is a levelek miatt. Csak távolítsa el őket, hogy a víz be tudjon jutni a csőbe, és mielőtt esélyük lenne lebomlani és a lefolyóba kerülni.

Használjak tisztító vegyszereket külső lefolyóhoz?

Kültérben nem javasoljuk lefolyótisztító vegyszerek használatát.

Először is, a legtöbb lefolyótisztító szer – kültéri vagy beltéri csövekhez – savakat tartalmaz, amelyek végül károsíthatják a csöveket. Arra készültek, hogy feloldják a csövek belsejében felhalmozódott anyagokat. De akár a cső falába is belemarhatnak.

Arról nem is beszélve, hogy ha nem megfelelően kezelik ezeket a termékeket, gyakran olyan vegyi anyagokból állnak, amelyek szintén veszélyesek lehetnek az egészségre is. Ezeket feltétlenül nagy körültekintéssel szabad csak alkalmazni.

Ráadásul, amikor ezeket használja, a város vízhálózatába kerülnek a csapadékcsatornákon keresztül, stb. A csapadékvíz-elvezető csatornákból származó víz jellemzően nem kerül először tisztító létesítménybe. Ehelyett közvetlenül a legközelebbi víztestbe folyik, és magával viszi ezeket a vegyi anyagokat.

Mennyibe kerül egy szennyvízcső dugulás megszüntetése?

Ez attól függ. Ha saját maga csinálja – és tudja, mit csinál –, akkor csak az idejébe és a szükséges felszerelés megvásárlásának vagy bérlésének költségeibe kerül, amelyek a helytől függően változnak.

Mint már említettem, ez nem igazán vízvezeték-szerelési probléma. Tehát ha vízvezeték-szerelőt hív, az többe fog kerülni, mintha duguláselhárítót hívna.

A konkrét helyzet felmérése után a tapasztalt profi már valószínűleg rendelkezik azzal a tapasztalattal és felszereléssel, amely az adott szennyvízcső dugulás elhárításához szükséges.

Mindig jobb, ha olyasvalakit hív, aki nap mint nap foglalkozik az Ön által tapasztalt problémákkal. Már csak a tapasztalat és a tudás miatt is megéri.

Mi olyan több millió forintos berendezésekkel rendelkezünk, amelyeket kifejezetten dugulások megszüntetésére fejlesztettek ki. Gépi erővel működnek, karokkal és gombokkal szabályozható, hidraulikus és pneumatikus vezérlőelemekkel, irányváltó (szívó és fúvó) üzemmóddal bírnak.

Szennyvíz csatorna dugulás

Ha megbízik bennünk, akkor tájékoztató árainkat ITT találja, de előzetesen feltétlenül telefonos egyeztetést javaslunk!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!