WC dugulás kóla

Vajon a WC dugulás kóla segítségével megszüntethető? A cola lefolyótisztító hatása önmagában vagy szódabikarbóna kóla keverékével jobb-e. Lefolyótisztítás kólával, meglepő módon lehetséges. Olvassa el cikkünket!

Ha szeretné kipróbálni a WC dugulás kólával való megszüntetését, vásároljon egy 2 literes kólát, és hagyja, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét. Miután beöntötte a lefolyóba, hagyja, hogy egy-két órán át pezsegjen és kifejtse maró erejét, mielőtt forró vizet engedne rá. A kóla és a Pepsi tele van foszforsavval, amely lebontja a lefolyót eltömítő lerakódásokat!

A Coca-Cola összetevői

A Coca-Cola összes összetevőjének listája szigorúan őrzött titok, de a címkén szerepel a szénsavas víz, a karamell, a nádcukor, az aroma, a koffein és a foszforsav. Ez utóbbit azért adják hozzá, hogy az italnak fanyar ízt adjanak. Ez egy enyhén maró hatású sav, amelyet elsősorban műtrágyák és mosószerek gyártásához használnak.

wc tisztítás kólával

A foszforsav ipari felhasználási területei közé tartozik a rozsda letisztítása a fémekről a festés előkészítéseként. Az anyagbiztonsági adatlap a foszforsavat maró anyagként sorolja fel, amely lenyelve nagyon veszélyes. A lenyelés súlyos égési sérüléseket okozhat a gyomor-bélrendszerben. A kólában lévő koncentrációk azonban túl kicsik ahhoz, hogy károsak legyenek.

Coca Cola a lefolyók duguláselhárítására

A legtöbb vény nélkül kapható lefolyótisztító, hacsak nem enzimalapú, nátrium-hidroxidot, más néven maró szódát tartalmaz. Ez úgy működik, hogy növeli a lefolyóban lévő víz lúgosságát, amíg az elég magas nem lesz a dugulások feloldásához. A professzionális használatra szánt erősebb lefolyótisztítók ezzel szemben általában kénsavat tartalmaznak, amely ellenkező irányban emeli a pH-értéket.

A kólában lévő foszforsav ugyanúgy működik, mint a kénsav, de nem olyan gyorsan. Ez egy gyengébb sav, és sokkal kisebb koncentrációban van jelen a kólában, mint a lefolyótisztítóban lévő kénsav. Következésképpen, ha Coca Colát használ a lefolyók eldugulása esetén, hosszabb ideig kell a lefolyóban hagynia.

A kólát mentos kombinálásával is szokták alkalmazni tisztítás céljából -> ilyenkor néhány mentost kell a WC-csészébe dobni és ráönteni 1 liter kólát.

A lefolyó tisztítása kólával

A kóla valóban csak akkor hatékony, ha a lefolyó teljesen eldugult, mert hosszú időre van szüksége a hatáshoz. Ha részlegesen eldugult lefolyóba önti, csak átfolyik rajta anélkül, hogy észrevehető hatása lenne. A lefolyónak ideális esetben mentesnek kell lennie az álló szennyvíztől, amely felhígítja a kólát.

Ha a dugulás megfelel ezeknek a feltételeknek, öntsön egy egész 2 literes palackot a lefolyóba, és hagyja hatni egy éjszakán át. Reggel ellenőrizze a lefolyót, és ha a dugulás megszűnt, és nincs több kóla, öblítse át forró vízzel. Megjegyezzük, hogy a kólát akár WC-k duguláselhárítására is használhatja, nem csak a mosdókagyló vagy a zuhanyzó lefolyójára.

A Coca-Cola lefolyótisztító alternatívái

A kóla használatánál hatékonyabb módjai is vannak a zuhanyzó lefolyóinak vagy más háztartási lefolyók duguláselhárítására. Ha nem szeretne kereskedelmi lefolyótisztítót használni a csövek és a környezetre gyakorolt esetleges káros hatásai miatt, akkor választhatja a szódabikarbónát és az ecetet. A szódabikarbóna enyhén lúgos, és tisztítás közben szagtalanít, míg az ecet habzó hatása fellazítja a törmeléket.

Azt javasoljuk, hogy öntsön 1 csésze szódabikarbónát a lefolyóba, és hagyja 10 percig ülepedni. Öntsön 1 csésze ecetet (hidrogén-peroxid hatóanyagot) a lefolyóba, hogy habzó tisztítószert hozzon létre. Néhány óra elteltével öntsön forró vizet a lefolyóba.

Duguláselhárítás gyakori kérdések

A Coca Cola ki tudja dugítani a lefolyót?

A kóla egy kevésbé ismert megoldás, amit a hűtőszekrényben találhatsz. Öntsön egy 2 literes üveg kólát – Pepsi vagy Coca Cola – a dugulással eltömődött lefolyóba. A kóla valójában elég maró hatású és hatékony a lefolyóban lévő lerakódások eltávolításában, de sokkal enyhébb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható lefolyótisztítók.

A kóla feloldja a hajat?

A kóla és a Pepsi foszforsavat tartalmaz, amely, ha egy-két órán keresztül a lefolyóban fejti ki a hatását, feloldja a lefolyóban lévő lerakódásokat. A kóla nem oldja fel a hajat, hanem valójában feloldja a szőrrel teli lefolyókban lévő iszapos lerakódásokat.

Hogyan tisztítsuk meg az eldugult lefolyót kólával?

Cola lefolyótisztító trükk
Hagyjon egy kétliteres kólát szobahőmérsékletűre melegedni.
Öntse az egész palackot az eldugult lefolyóba.
Hagyja állni a lefolyóban legalább egy-két órán át (makacs dugulások esetén akár 24 órán át is).
Öblítse át a lefolyót forró vízzel.
Ha szükséges, ismételje meg a műveletet.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error: Content is protected !!